Skip to content

Het duurzame vleeskuiken

oktober 28, 2012

‘Dit is toch geen plofkip, he?’ vraagt jongste verschrikt als ze haar bord eten ontdekt. ‘Tuurlijk wel!’ Zeg ik trots. ‘Maar dat is hartstikke zielig!’’ Hoezo dan?’ ‘Volgens mijn juf zitten die kippen in hele kleine hokjes!’

Typisch geval van jammer. Voor dit onderwerp heeft de juf haar feiten niet helemaal op een rijtje. Kippen, of beter gezegd vleeskuikens worden toch echt in een stal gehouden in plaats van een klein hokje. En met een klein beetje ‘Googelen’ heb je eigenlijk ook zo gevonden hoe het nou eigenlijk echt zit. Vleeskuikens worden gewoonlijk in een stal gehouden waarbij ze met ongeveer 20 dieren een vierkante meter leefruimte tot hun beschikking hebben. Voor scharrelkippen is dat trouwens 15 dieren per vierkante meter. Mocht je geïnteresseerd zijn: in het vleeskuikenbesluit is het terug te lezen: http://wetten.overheid.nl/BWBR0027822/geldigheidsdatum_22-09-2012.

Natuurlijk is de juf niet alleen. Wonderbaarlijk eigenlijk dat de publieke opinie wel vaker gebaseerd is op beelden waarvan de feiten niet helemaal kloppen. Laatst was er nog zo’n mooi voorbeeld in de media. Stichting Wakker Dier nagelde Iglo aan de schandpaal door ze ‘het grootste Liegebeest van 2012’ te noemen. Iglo gebruikt namelijk plofkip in hun chickensticks en geeft tegelijkertijd aan het begrip duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben. (zie de Wakker dier website: ‘Iglo wint de prijs, vanwege de mooie woorden over duurzaamheid op een verpakking waar gewoon plofkip in zit. ‘) Dat kan natuurlijk niet….

Maar is plofkip niet duurzaam dan? Wat is duurzaam eigenlijk?
Google geeft 7.370.000 hits op ‘duurzaamheid’, dus informatie genoeg. Tip: http://www.duurzaamheid.nl. voor prima uitleg en praktische toepassingen.
Het is in ieder geval duidelijk dat duurzaamheid verband houdt met de zorg voor onze planeet. Hoe verstandiger er omgegaan wordt met energie en hoe minder we onze nabestaanden opzadelen met negatieve gevolgen voor ons milieu, hoe duurzamer we ons hebben gedragen.

En dat is nu eigenlijk een lofzang voor de plofkip. Want dat beestje is veel duurzamer dan zijn populairdere scharrelversie.

De feiten:

  • De plofkip groeit sneller tot slachtgewicht dan de scharrelkip (40 dagen vs. 56 dagen) en hoeft dus minder lang gevoerd te worden en daardoor hoeft minder mest afgevoerd te worden
  • De plofkip groeit beter met minder voer dan de scharrelkip (heeft een betere zogenaamde voederconversie). Er is bij de scharrelkip dus meer voer nodig om een kilogram vlees te kweken.
  • De plofkip heeft minder stalruimte tot zijn beschikking wat o.a. verwarmd moet worden
  • De mest van de plofkip blijft in de stal en wordt hierdoor minder milieubelastend verwerkt
  • De plofkip is malser en dus sneller gaar

Dankzij de innovatie in de pluimveesector is het vleeskuiken ontwikkeld tot een vleesras, wat tegen lage kosten gefokt wordt. Met de groeiende behoefte aan voedsel in een groeiende wereldbevolking (>9 miljard in 2050 volgens UN en WHO) is dit een zeer welkome eiwitbron. Niet alleen zal het beestje helpen de vele monden te voeden, het is tevens een veel duurzamer alternatief dan zijn scharrelversie.

Dus, laten we zijn scheldwoord ‘plofkip’ eens achterwege laten en de pluimveesector en het vleeskuiken de eer geven die het verdient. Als de feiten onder ogen gezien worden past de term ‘liegebeest’ wat mij betreft beter bij Wakker Dier dan bij Iglo…..

Advertenties

From → Uncategorized

2 reacties
  1. Duco permalink

    Interessante feiten.

    Hoe kom je aan deze informatie. Ik zou dit graag willen gebruiken om aan te geven dat ‘goed’ en ‘innovatief’ vanuit een technisch/wetenschappelijk blikveld niet hoeft te leiden tot een geaccepteerd ‘marketing’ standpunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: