Skip to content

Scorebord

augustus 21, 2012

Het orgel zwelt aan voor weer zo’n korte traditionele riedel. Ik veer wat verschrikt op als ik een stevige ‘CHARGE!’ in mijn oren geschreeuwd krijg van mijn vijfjarige buurman. Het mag de pret niet drukken, het is genieten vandaag.
Er is een lekker zonnetje en de sfeer is fantastisch. Het begon al op de parkeerplaats waar de echte fans volop aan het ‘tailgaten’ waren. Een bijzondere gewoonte om voorafgaand aan een sportwedstrijd al een middag barbecueënd en spelletjes spelend (en bier drinkend) door te brengen.

Ik ben in het stadion van de St. Louis Cardinals. Honkbal is hier nog steeds ‘America’s favorite passtime’. Een honkbalwedstrijd is een bijna dagvullend programma en het is een uitje voor het hele gezin. Je ziet er mensen van alle generaties, werkelijk vanaf baby’s tot en met zeer oude van dagen. Prachtig zoals men hier sport beleeft. Dat is toch echt anders bij ons thuis in ons leuke kikkerlandje. Niet dat we niet van sport houden, maar hier zie je geen afgeschermde treinstellen onder politiebewaking naar de stadions komen.

Vanuit innovatie oogpunt is er zo op het eerste gezicht minder te beleven. Het spelletje is sinds 1845 nauwelijks veranderd. De spelregels zijn al lang hetzelfde en zelfs de commercie is hier niet nieuw. De petjes, hotdogs, popcorn en bierkraampjes bestaan ook al een eeuwigheid. Zelfs de riedeltjes die hier op het orgel gespeeld worden zijn stokoud.

Natuurlijk is er in de kleding van de spelers wel wat veranderd. Innovatie in snellere schoenen, ademende kleding enzo. Alhoewel de knuppels hier nog steeds van hout zijn in de Major League. Voor innovatie op dat gebied moet je in lagere divisies zijn, want dat mag op het hoogste nivo niet.
Nee, het is toch vooral traditie in deze sport. Misschien is het scorebord wel een van de weinige uitzonderingen….

Want tegenwoordig zie je geen mannetjes meer met cijfers in de weer als de stand verandert. De ‘Leontien’ heeft ook hier het veld moeten ruimen. Het scorebord van tegenwoordig is een digitaal kunstwerkje. Natuurlijk staan er de noodzakelijke statistieken op: wie speelt op welke positie, welke prestaties in deze wedstrijd, in dit seizoen, tegen dit team, wat doen andere clubs op dit moment, etc. etc…
Het geeft ook prachtige herhalingen te zien van mooie acties (niet van spannende / discutabele scheidsrechters beslissingen trouwens) en kondigt de spelers van het thuisteam met clips en veel tamtam aan.
En last but not least is het een digitaal reclamebord en wordt het gebruikt voor spelletjes op dode spelmomenten. En daar wringt hem de schoen.

Ik kijk naar het scorebord na de 7e inning en zie een man meedoen met een spelletje ‘digitaal rad van fortuin’. Er is een spinnend rad te zien en de deelnemer heeft drie kansen om een prijs te winnen. Het enige wat hij hoeft te doen is op het juiste moment ‘stop’ te roepen.
De man roept zijn 1e keer ’stop’ en het rad met de lieftallige assistente presenteert trots de prijs: 2 gratis toegangskaarten voor een toekomstige Cardinals wedstrijd. Of hij door wil gaan, óf met deze prijs genoegen neemt, is de te verwachten vraag.
De knuppel gaat door en de tweede keer wint hij niks. De derde maal is hij dolgelukkig met zijn prijs: een gratis ooglaserbehandeling!!

Ik sta ouderwets perplex….

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: