Skip to content

Cruijf en Teamwork

maart 4, 2012

Zondagavond. De spierpijn van de eerste buitensportactiviteiten van 2012 beginnen zich reeds aan te dienen. Zo voor aanvang van het honkbalseizoen is het een paar weken doorbijten voor mij en mijn teammaten…
Morgen maar weer eens concentreren op teamwork in projecten, word je in ieder geval fysiek minder stram van!

Over teamwork is heel veel geschreven. Een heel eenvoudige, maar mooie benadering heb ik geleend van Johan Cruijf (uit het boekje ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt van Pieter Winsemius – een aanrader trouwens). Het is uiteraard een voetbaltheorie…

Cruijf stelt dat teamwork een product is van vertrouwen en richting en onderscheidt hierbij vier kwadranten.
In het eerste kwadrant (links onderaan) start het proces van voetballen met de ´F-jes´. Het is een noodzakelijke fase om te beginnen, maar van teamwork is nog geen sprake. Alle voetballertjes rennen als een groepje over het hele veld met zijn allen achter de bal aan.

Door te groeien in ‘richting’ beland je in de categorie ´straatvoetbal´. Hier is de individuele drive belangrijk. Gedrag kenmerkt zich hier door veel gepingel en de persoonlijke drang om te scoren. Dit is het voetbal van de vliegende keep, want ook de keeper wil hier scoren. Belangrijk in dit kwadrant is, dat het gedrag gedreven wordt door het duidelijke einddoel.

Door vanuit de ´F-jes´ te groeien in ‘vertrouwen’ beland je in de categorie ´Recreantenvoetbal´. Hier is de samenwerking en het onderlinge vertrouwen belangrijk. Men weet elkaar blind te vinden en weet precies wat men aan elkaar heeft. De uiteindelijke prestatie is ondergeschikt aan de onderlinge relatie tussen de spelers (de 3e helft is hier belangrijk).

Rechts bovenaan bevindt zich de categorie die noodzakelijk is om een teamprestatie neer te zetten die spelen in de hoofdklasse mogelijk maakt. Zowel het vertrouwen in elkaar als de duidelijke richting van het einddoel is hier zeer belangrijk. Dit is de categorie waar we zullen moeten zitten om onze innovatieprojecten efficiënt en goed te doorlopen.
Hier heeft iedereen het einddoel goed voor ogen en heeft iedereen een duidelijke drive om dit te verwezenlijken. In dit kwadrant kan iedereen elkaar ook blind vinden en is er een goed vertrouwen in elkaars bijdrage en rol in het team.

Het is een model wat mooie coachingshandvatten biedt. Het is vaak heel herkenbaar of er groei mogelijk is in Richting of in Vertrouwen. En bijna alle projectmedewerkers hebben wel iets met deze sport…

Voetbal ze!

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: