Spring naar inhoud

Team in beweging met Spiral Dynamics

januari 14, 2012

Volgende week hebben we weer werkoverleg. Normaal gesproken kijk ik er naar uit. We hebben een geweldig team. Belbin zou er trots op zijn. Een mooie mix van kwaliteiten en ervaringen: creatieve gasten, pietje preciesen, ondernemers, alles is keurig vertegenwoordigd. Tevens is de balans in leeftijden en mate van vakvolwassenheid ideaal. We kunnen met dit team met een beetje faciliteren van mijn kant aardig wat uitdagingen de baas. Toch wringt er iets.

Het wordt steeds duidelijker dat we efficiency aan het verliezen zijn. De onderlinge kwaliteiten van elkaar zijn bekend, maar het lukt steeds minder vaak om elkaar te versterken. 1 en 1 wordt steeds vaker minder dan twee, om over 3 maar te zwijgen. We zijn allemaal overtuigd dat we beter moeten samenwerken om succesvol te zijn. Ook het management communiceert duidelijke doelstellingen in samenwerking en resultaatgerichtheid. Waarom is het dan toch zo lastig?
Een heerlijke puzzel die roept om een glas wijn en een goed boek. Er zijn vast modellen te vinden die me kunnen helpen aan een passende aanpak van deze situatie.

Ik vond het in het boek ‘De menskant van veranderen – Spiral Dynamics in de praktijk’ van Koenders en Nientied. Een boek waarin de theorie van het Spiral Dynamics waardemodel goed wordt uitgelegd en voorzien van vele praktijkvoorbeelden. Het werd me duidelijk dat mensen en organisaties waardemodellen hebben die hun gedrag bepalen.
Zo kun je een sterke drive voor succes hebben, terwijl een ander persoon (of organisatie) sterk geënt is op het volgen van de juiste procedure. Zo kun je ook de traditie en ‘het erbij horen’ als belangrijke waarde hebben (zo doen we dat hier nou eenmaal) of een duidelijke voorkeur hebben voor een ‘wie baas is bakt koek-benadering’.

In het boek wordt duidelijk welk effectief en ineffectief gedrag kenmerkend is voor de verschillende waardemodellen. Zo geeft het een mooi inzicht in wat mensen drijft. Tevens geeft het handvatten om van het ene waardemodel te groeien naar een andere. Want dat is vaak een onderliggende uitdaging. Mijn team wil rationeel wel samenwerken en resultaatgericht zijn, maar heeft andere waardemodellen hoog in het vaandel.

Ik had het voorrecht om met Peter Nientied te oefenen aan het toepassen van Spiral Dynamics met behulp van een aantal praktijk cases. De aanpak is simpel: vind het huidige dominante waardesysteem, definieer het gewenste nieuwe, stel vast welk huidig effectief gedrag je niet wil verliezen en sluit hierop aan met je verbeteractiviteiten.
Wil je een op orde geënte organisatie resultaatgerichter maken? Maak een stappenplan dat leidt tot succes!

Zoals altijd klinkt het eenvoudig, maar valt de uitvoering niet mee. Je bent zelf nou eenmaal ook een mens met je eigen waarden en dat speelt een grote rol. Kun je zelf wel aansluiten bij het team met een ander waardemodel dan je zelf hebt?
Met nieuwe inspiratie kijk ik uit naar het werkoverleg. Met dank aan Peter en ‘zijn’ mooie Spiral Dynamics! (http://peternientied.com/)

Verander ze!

Advertenties

From → Uncategorized

2 reacties
 1. Rob Spee permalink

  Hoi Frans,
  Helder verhaal. Toevallig gisteren binnen de case opdracht “leiderschap” van het Management Development traject is Spiral Dymamics aan de orde geweest. Ik had een behoorlijk “yes !” momentje, want dit is precies wat we nodig hebben om onze opdracht vorm te gaan geven.

  Dit boek hebben we aanbevolen gekregen van onze trainer. Ben benieuwd!
  Ik heb er in ieder geval een ervaring deskundige bij.

  Rob

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: