Spring naar inhoud

Multidisciplinair bier brouwen

januari 7, 2012

Binnensmonds mopperend sta ik in een onhandige houding de beugelflesjes te spoelen.
Wat een rotwerk, terwijl bier brouwen zo leuk is.
Flesjes spoelen is vervelend, maar hoort er nu eenmaal bij. Brouwen blijft mooi. Het is een proces waarmee je iets unieks kunt creëren, als je de processtappen goed begrijpt en volgt. Zonder kennis gaat het niet. Tijden, temperaturen, hoeveelheden in de ene stap hebben onherroepelijk invloed op de volgende processtap. De kwaliteit van het bier dat je maakt kun je op iedere stap in het proces beïnvloeden. Het is een echt ontwikkelingsproces!
Bier brouwen is een proces wat een product oplevert waar je trots op kunt zijn. Heerlijk. Als je de reclame mag geloven, is de trots op het product zelfs zo groot, dat wanneer je iets onhandigs tegen een brouwer zegt, je een hele volksopstand achter je aan krijgt die je door velden en heuvels achtervolgt….

Ik stoot mijn collega-brouwer aan en even draaien met de ogen is genoeg om een pauze in te lassen. Tijd voor een kleine productconfrontatie met een vorig brouwsel en een goed gesprek.
Bierbrouwen doe je immers niet alleen. Wij zijn op deze zaterdag met zijn tweeën en verdelen de taken van het hele proces van afwegen tot bottelen.
Professionele bierbrouwers hebben net zoals wij bij onze werkgever de verschillende processtappen in verschillende disciplines belegd. Deze disciplines zijn vakspecialisten die in hun aandeel van het proces uitblinken. Ze voegen maximale waarde toe in brouwen, bottelen, inkopen, vermarkten, etc.

Alhoewel de processtappen elkaar opvolgen (en je dus geen bier kunt bottelen als je het nog niet hebt gebrouwen), zijn al deze disciplines toch tegelijkertijd met hetzelfde product bezig. Voor bokbier bijvoorbeeld, is het bier keurig op tijd klaar voor het bokbierseizoen, maar is de inkoper al een paar maanden eerder druk bezig om grondstoffen, speciale bokbierflessen en etiketten te organiseren. Ook de marketing afdeling heeft haar bokbiertaken al lang voor het bokbierseizoen geregeld. Een televisiereclame maken duurt nou eenmaal langer dan een bokbier brouwen….

Alleen als de verschillende disciplines toegevoegde waarde leveren die perfect op elkaar is afgestemd, loopt het proces als een trein. Uitblinken in je eigen taak, verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen hebben in het proces en in elkaar zijn hierbij belangrijke thema’s.

Zo is bierbrouwen weer precies hetzelfde als een product ontwikkelen. En zo is de multidisciplinaire aanpak ook voor ons werk een weliswaar lastige, maar zeer belangrijke sleutel voor succes.
In 2012 hebben we een paar ontwikkelingen op de agenda waarbij we deze multidisciplinaire aanpak goed moeten toepassen om succes te hebben.

Mooi werk. Ik drink er alvast een biertje op!

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: